Uluslararası Uzay İstasyonu’nu Gözlemlemek
Çok uluslu bir uzay araştırma projesi olan Uluslararası Uzay İstasyonu(UUİ) basit olarak, 6 kişilik bir uydudur. Yeryüzünden yaklaşık olarak 420 km yüksekte seyreden istasyon, ortalama 27.000/s hızda gitmektedir. Başka bir deyişle, saniyede 7,7km yol kat etmektedir. Bu müthiş hızı sayesinde 24 saatte dünyamızı yaklaşık 15 kez turlamaktadır.
Bir gün twitterda gördüğüm bir retweet’te şöyle deniyordu, UUİ bugün yaşadığın şehrin tam üstünden geçerken çıplak gözle gözlenlenebilecek. Astrofotografiye ilgisi olan birisi olarak, oldukça ilgimi çeken bu tweetin peşine düştüm, gerekli incelemeleri ve araştırmaları yaptım. Kafamda şu soru oluştu, acaba gerçekten UUİ’yi görebilecek miyim?
Öncelikle şunu belirtiyim, yaşadığınız yerden UUİ’nin geçmesi çok az rastlanan bir olay değilmiş. Yani dünyanın etrafında günde 15 tur atan bir objeyi, siz bir kez gördükten 90 dakika sonra zaten o bir turunu tamamlamış oluyor. Ancak UUİ’yi görebilmeniz için bulunduğunuz yerde gün batımından hemen sonra geçmesi gerekmektedir. Çünkü ancak o şekilde güneş ışıklarını hala yansıtabilirken kararmaya Başlayan ya da henüz kararmış gökyüzünde parlak şekilde belirir. Gece karanlığında geçtiğinde güneş ışığını artık yansıtmadığı için çıplak gözle görülmez.
Gündüzleri UUİ eğer güneşin önünden filan geçmiyorsa ve özel ekipmanlarınız,yön belirleme cihazlarınız yoksa onu fotoğraflamanız neredeyse imkansız. Gece karanlığında da ayın önünden geçmesi gibi özel koşullarda profesyonel fotoğrafçılar tarafından fotoğraflanabiliyor.
Diyelim ki doğru zamanı ve doğru yeri yakaladınız. Peki istasyonu o kadar yıldız içinde nasıl farkedeceksiniz. Öncelikle UUİ’nin anlık konumunu gösteren şu siteye bir göz atın:
Sonra UUİ’nin konumunuzdan bir sonraki geçişinin tarih ve saatini veren şu siteye bir göz atın:
https://spotthestation.nasa.gov/sightings/
İnternette bir çok sitede bulunduğunuz konumdan bir sonraki görüntüleme zamanı alarmları kurmak mümkün.
Kendi konumunuzu seçtiğinizde, UUİ’nin geçiş saati ufka gireceği yön ve ufuktan çıkacağı yön belirtiliyor. Aynı zamanda ufukta yükseleceği derece veriliyor. Kendinizi çanak anten kurar gibi hissetseniz de, o belirtilen saatte gökyüzünü ve yıldızları iyi görebildiğiniz karanlık bir yere gidin. Belirtilen yönlere doğru bakmaya başlayın.
Sonrasında şu klişeye hazırlanın: O bir kuş, hayır o bir uçak, hayır hayır o UUİ.
İstasyonu gördüğünüz anda o olduğu çok kolay anlayacaksınız çünkü hiçbir uçak o kadar hızlı gidemez. Adeta meteor düşüşüne benziyor, ama ISS sabit irtifada olduğu için, meteor olmadığı da net olarak anlaşılıyor.
Akşama kadar, geçiş saatini bekledim, bir taraftan da o kadar bulutlu havada görmemin imkansız olacağını düşünmüştüm. Çünkü yıldız fotoğrafı çekerken havanın bulutsuz olması çok önemlidir. Bulutlara rağmen şansımı denemek için çok da karanlık olmayan bir plaja çıktım. Ve saati beklemeye başladım. UUİ’nin geçişini tam tepeme ulaştığı anda farkettim. Bu konuda hiç bilgisi olmayan birisi olarak ilk kez denememe rağmen, 15 sn pozladığım makinemle, o alel acele geçişi bir iki kare ile görüntülemeyi başardım. Tekrar denersem muhtemelen makineyi daha uzun pozlayıp BULB modunda, isoyu daha fazla düşürerek denerim, çünkü dediğim gibi ISS adeta koşar adım ilerliyor. Siz onu yakalayana kadar kadrajdan çıkmış olması çok muhtemel.
Sonraki günlerde peş peşe bir kaç gün daha farklı saatlerde yaşadığım şehirden geçen istasyonu doya doya izleme şansı buldum.
İnsanoğlunun, zekasının ve uğraşının,bilimin ve merakın büyük bir başarısı olan bu istasyonu birkaç dakikalığına izlemek gerçekten keyifli bir deneyim.
İyi seyirler
Son Yorumlar