Tayland Müslümanlarının Osmanlı Sevgisi
Osmanlı Devleti’nin son yüzyılına girdiği, Balkanlar’da şiddetli milliyetçilik kasırgalarının yaşandığı, Kuzey Afrika ve Hicaz üzerinde Emperyalist hayallerin kurulduğu sancılı dönemde tahta geçen Sultan II. Abdülhamit’i, çok parametreli, üstelik de çok yorucu bir satranç oyunu beklemekteydi. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen, Sultan imparatorluğun sınırlarını halen 3 kıtaya hâkim bir pozisyonda tutmayı başarırken, bununla da yetinmeyip, İmparatorluğun sınırlarının ötesine, Meksika’dan, Japonya’ya Tayland’a, kadar geniş bir coğrafyada hilafet makamının ve Osmanlı İmparatorluğunun saygınlığını arttırmaya yönelik girişimlerde bulunuyordu. bununla birlikte imparatorluk sınırlarının dışında kalan Müslümanları, sömürgeci güçlerin işgalinden korumak ve tek bir çatı altında tutabilmek için İslamcı politikalar izlemekteydi. İşte bu bağlamda, Sultan Güney Doğu Asya’da bulunan Siyam Krallığı Müslümanları ile de temas halindeydi. Bu temas o boyuttaydı ki, o dönemde Tayland topraklarında bulunan camilerin kapılarında Osmanlı devletinin arması bulunmaktaydı.
Günümüzde Tayland’da yaşayan 3 milyonu aşkın Müslüman bulunmaktadır. Ülkenin çeşitli yerlerinde 30 binden fazla cami faal durumdadır. Osmanlı dönemine ait Osmanlı armalarını camilerde kullanma geleneği hilafetin kalkması ile kaybolsa da günümüzde Bangkok’da bulunan Bang Uthit Camii’sinin arması hala camide adeta bir şeref madalyası gibi asılı durmaktadır. 2015 yılında TİKA tarafından restorasyonu yapılan camiye, bu çalışmalar çerçevesinde geleneksel Osmanlı motiflerinin bulunduğu tezyinatlar uygulanmıştır.
Ülkenin başkenti olan Bangkok’un tam kalbinde denecek bir konumda bulunan, ülkenin en önemli ve en köklü camilerinden biri olan Tonson Camii’nde(Tonson Mosque) ise apayrı bir vefa örneği görülmektedir. Tonson camisi, haziresinde 9 tane Tay Şeyhülislamının kabrinin yanı sıra Tayland’ın kurulmasında katkısı bulunan önemli devlet adamlarının kabri yer almaktadır. Camii Zaman zaman Tayland kralını, ülkenin bakanlarını ağırlayan, Tayland’ın en önemli camilerinden birisidir. Caminin İmamı, Budizm inancına mensup olan Tayland Prensesine 7 yıl boyunca islam ile ilgili dersler vermiştir, aynı zamanda Malezya kralının da akrabasıdır.
Ülkede bu kadar önemli ve kilit konumda bulunan cami de karşımıza yine 1911 yılında yapılan bir Osmanlı arması çıkmaktadır. Arma Tik ağacından oyulmuştur. Armanın bulunduğu orijinal yapı yıkılarak yerine başka bir bina yapılsa da, Osmanlı armasının kaybolması engellenmiş ve Tay Müslümanlar tarafından korumaya alınarak günümüzde, camiye ait eski, mihrap, minber gibi objelerin sergilendiği medrese avlusuna alınmıştır. Sultan II. Abdülhamit döneminde sık kullanılan ay yıldız sembolü, caminin haziresinde bulunan bir çok mezar taşında net bir biçimde görülürken, caminin kurumsal logo olarak kullandığı amblem de yine, Osmanlı armasından esinlenerek yapılmıştır.
Ülkemize bu kadar uzak çoğrafyada ki din kardeşlerimizle, bağlarımızı pekiştirmemize vesile olan Sultanı bir kez daha rahmetle anıyoruz.
Son Yorumlar