Amatörler için Samanyolu fotoğraflama klavuzu
Gök cisimleri ve uzaya olan ilgim nedeniyle takip ettiğim bazı sayfalar da bir çok kez Samanyolu Galaksisinin fotoğraflarını görmüştüm. Ancak bu fotoğrafların özel ekipmanlarla, ya da ne biliyim hubble teleskopuyla filan çekildiğini sanıyordum. Bir gün bir arkadaşımdan aldığım bilgilerin üstüne internetten de bazı sitelerden okuduğum bilgileri ekleyerek galaksimizin fotoğrafını çekmenin çok zor olmadığını hatta tam profesyonel olmayan ekipmanlarla bile samanyolu fotoğrafının çekilebileceğini anladım. Dünyanın bir çok profesyonel fotoğrafçısı, bu fotoğrafı çekebilmek için farklı teknikler ve ekipmanlar kullanıyor. Ancak doğru zamanı ve doğru konumu yakalayabilirseniz siz de amatör fotoğrafçılık ekipmanlarınızla galaksimizi fotoğraflayabilirsiniz.
Ekipman
Canon 600D,650D,750D ya da nikon un muadil modelleri bu fotoğrafı çekmeniz için yeterlidir. Önemli olan makinenizin iyi Işık alabiliyor olması ve manuel ayarlamaya izin veriyor olması. (Ben Canon 700D kullandım) Tripod kullanmanızda fayda var.
Lens
Lensimizin f değeri ne kadar küçükse o kadar iyi ancak maksimum f:3,5 değer veren lens bile durumu kurtarabilir. Lensinizin geniş açılı olması kadraj kurgunuzu daha rahat yapmanızı sağlar. (Ben 18-55 IS kit lens kullandım. İnanması güç olsa da yeterli oldu. )
Ortam
Samanyolu galaksisinin fotoğrafını çekmeniz için zifiri karanlık bir ortama ihtiyacınız var. Fotoğraf çekmeye çalıştığınız ortam fotoğrafın başarısında kilit role sahip. Malesef şehirlerimizde geceleri çok fazla ışık olduğu için şehir dışında bulunan ışıksız bir yere ihtiyacımız var. (Sahil kasabaları olabilir, Deniz’in karanlığından faydalanabilirsiniz.) Şehir dışında olan bir yerde dahi çevre aydınlatması ya da araba farı gibi aydınlatıcı unsurlar varsa fotoğrafınızı engeller. Havanın açık ve nemsiz olması gerekir. Rakımı yüksek yerlerde havanın daha az nemli olması ve atmosferin daha ince olması fotoğrafınızı çekmeyi kolaylaştırır.(Akdeniz Bölgesinde, Karaman’dan Mersine giderken, güneye bakan Toros yamaçları bu fotoğrafı çekmeniz için ideal yerlerdir. )
Zaman
Samanyolu Galaksisinin merkezi, Şubat ayından başlayarak Ekim ayı sonuna kadar fotoğraflanabilmektedir.Bu periyodun en başında, şubat aylarında galaksi yatay bir pozisyonda fotoğraflanırken, yaz aylarına doğru çapraz pozisyonda fotoğraflanır, sezonun sonunda ise ufuk çizgisine dik açılarda bir pozisyonda görünür. Bulutluluğun az olduğu yaz aylarında çekim yaptığınızı var sayacak olursak, ideal zaman gece 10 ile 12 saatleri arasındadır.
Yönelme
Nightsky, skymap gibi uygulamalarla gök cisimlerinin anlık konumlarına bakabilirsiniz. Samanyolu galaksisi Güneyde yönlerdedir. Galaksinin en çok ışık alan kısmı Scorpio takım yıldızı ile sol Sagittarius takım yıldızının arasındadır. ( eğer tüm şartlar fotoğraf çekmeniz için elverişli ise çıplak gözle dahi galaksinin bulunduğu hat parlak şekilde kendini belli edecektir. )
Ayarlar
Fotoğraf makinenizi Manuel (M) ayara getirin. Ayarlar şu şekilde olmalı:
Enstantane hızı:25sn
F:3,5(ya da daha küçük)
Iso:3200
WB: 3200K(mavilik katar)
MF – manuel focus
Zamanlayıcı-25sn
Görüntü tipi: Jpeg (bilgisayarda daha fazla müdahale hakkı istiyorsanız RAW seçebilirsiniz, ancak sonra bu dosyayı açmak için bir plug in gerekir)
Bu ayarları yaptıktan sonra focusu sonsuza net yapacak şekilde ayarlayın.(Lense önden bakarken Saat yönünde en sona dayayıp biraz geri çekin) Ya da auto focusda iken 20mden uzak bir nesneye focus yapıp, manuel focusa geçirin.
Herşey hazır.
Fotoğrafı çekin. Denemelerinizde yıldızlar net ama galaksi yoksa yöneliminiz hatalıdır. Yıldızlar var ama bulanıksa, focus ayarını kontrol edin. Yıldızlar da yoksa diğer ayarları kontrol edin.
Bilgisayarda düzenleme
Fotoğrafı çektikten sonra bir şeyler görünüyor ama tam belirgin değilse endişe etmeyin, Photoshop’ta fotoğrafınızı daha çarpıcı hale getirebilirsiniz. Kontrastı arttırın, Adjustmensts‘tan Curves düzeltmesini açın. Beyaz olarak bir yıldızı işaretleyin.
Görüntüde gördüğümüz şey nedir?
Bir çok galaksi gibi Samanyolu Galaksisi de sarmal bir galaksidir ve disk şeklindedir. Biz içinde bulunduğumuz bu galaksiye yandan baktığımız için orta kısmı daha parlak olan milyonlarca yıldız yumağını görmekteyiz. Eğer şansınız yaver giderse ve fotoğrafınızın ışık değerleri ideal olursa, fotoğrafınızda Andromeda galaksisini bile yakalamanız mümkündür.
Herkese iyi çekimler
Son Yorumlar